Singaporen eläintarha ja Cloud Forest - Menolippu Balille - matkablogi

Singaporen eläintarha ja Cloud Forest

By EmminMenolippuBalille - joulukuuta 16, 2018

Olipa ihana päästä taas Singaporeen! Tällä kertaa otettiin vähän rauhallisemmin kuin viimeksi, eikä ahdettu joka päivää täyteen ohjelmaa. Ostimme heti lentokentällä paikalliset matkakortit ja suuntasimme metroon kuin vanhat konkarit. Meidän hotelli oli ihan edellisen hotellimme vieressä, joten paikat olivat jo ennestään tutut.

Valittiin hotelliksi Spacepods-kapselihotelli, sillä ollaan aina haluttu yöpyä sellaisessa. Meillä oli kahden hengen kapseli, johon mahduttiin hyvin. Spacepods on oikeastaan hostelli, joten nukuttiin useamman muun kapselin kanssa samassa huoneessa. Hotelli oli kuitenkin tosi rauhallinen ja henkilökunta supermukavaa. Metrolle oli kahden minuutin kävelymatka, joten sijaintikin oli aivan loistava. Saatiin pestä pyykitkin ilmaiseksi ja aamulla tarjottiin yksinkertainen aamiainen. Itse kapseli oli juuri niin hifi kuin pitääkin.







Tällä visiitillä tutustuttiin tarkemmin Gardens By The Bayhin. Puiston ulkoalueelle pääsee sisään ilmaiseksi ja sisältä löytyy kaksi maksullista aluetta: Cloud Forest ja Flower Dome. Yhdistelmälippu molemiin maksaa lähes 30 SGD. Ja koska Singaporen täytyy liioitella aina kaikessa, Flower Dome on maailman suurin kasvihuone. Se on 38 metriä ja pinta-alaltaan 1,2 hehtaaria. Meidän budjetti antoi myöden vain toiseen, joista valittiin Cloud Forest.







Cloud Forest

Gardens By The Bay on itsessään jo suoraan sci-fi -elokuvasta repäisty futuristisine superpuineen, mutta se Cloud Forest. Kyseessähän on siis singaporelaisittain tuttuun tapaan överi 40-metrinen sisävesiputous. Putousta ympäröi tiheä viidakko ja sen yläpuolella kaartuu valtava lasikupu, joka peittää koko alueen. Pilvimetsän on tarkoitus simuloida ainutlaatuisia ekosysteemejä, joita löytyy vain Kaakkois-Aasian ja Etelä-Amerikan vuoristoista. Pilvimetsän ilmasto on viileähkö ja sumusta sakea. Veiputouksen päälle pääsee katselemaan maisemia. Ulkona naureskelemme kyltille, jossa kerrotaan tarkat toimintaohjeet, mikäli tapaat villin saukon luonnossa. Niitä ilmeisesti asuu puiston viereisessä joessa.






Gardens by the Bay 

Päädyimme taas ihailemaan näitä megafuturistisia, massiivisia superpuita, joista en vaan saa tarpeekseni. Gardens By The Bayn tavoitteena on olla maailman ihmeellisin trooppinen puutarha ja mielestäni se onnistuu siinä oikein loistavasti. Extrahienoa on, että puiston suunnittelussa on käytetty kestävän kehityksen periaatteita: ne keräävät aurinkoenegriaa ja sadevettä puiston käyttöön.







Singapore Zoo


Singaporen eläintarhaa kutsutaan usein maailman parhaaksi. Me ei olla eläintarhojen faneja, eikä varsinkaan ulkomailla osallistuta mihinkään tapahtumiin, joissa eläimiä käytetään ihmisten viihdykkeinä. Singaporen eläintarhan piti kuitenkin olla hyvä vaihtoehto, jota moni oli kehunut. Singapore zoo on kuuluisa etenkin orankeista ja valkoisista tiikereistä. Valkoisia tiikereitä on kaksi, joista molemmat ovat saman yhteisen kantaisän jälkeläisiä. Itse tunsin nämä tiikerit vuoden 2008 tapauksesta, jossa ne raatelivat hengiltä niiden aitaukseen tahallaan menneen siivoojan. Nyt ne makoilivat laiskasti helteessä ja pulahtelivat uimaan aitauksen pikkulampeen. Orankit puolestaan hengailivat semivapaasti puiston alueella. Niille oli rakennettu puiden latvoissa kulkevia reittejä, mutta alas ne eivät päässeet mistä vain, joten ihan täysin vapaasta kulkemisesta ei voida puhua. Odotimme orankien tapaamista yli tunnin ja loppujen lopuksi kyse oli vain yhteiskuvan ottamisesta. Orankien hoitaja olisi voinut mielummin kertoa lisää näistä eläimistä tai puhua niiden häviävästä kannasta, mutta sen sijaan meillä on muistona tärähtänyt kuva, jossa molemmilla on silmät kiinni.



Käynnistä jäi todella ristiriitaiset fiilikset. Singaporen eläintarha tekee paljon hyvää lajiensuojelutyötä ja näimme paljon upeita eläimiä. Varsinkin orankien näkemistä olimme molemmat odottaneet. Toisaalta, orankit näyttivät olevan puiston ainoita eläimiä, joilla oli tilaa liikkua. Näimme paljon stressaantuneena edestakaisin ravaavia eläimiä, ihan liian pieniä häkkejä, häiriökäyttäytymistä ja huonosti käyttäytyiä turisteja. Suurin osa eläimistä vaikutti turhautuneilta ja apaattisilta. Esimerkiksi norsut kävelevät luonnossa jopa 50 km päivässä - eläintarhassa ne nököttävät paikallaan pienessä aitauksessa viiden muun norsun kanssa. Singapore zoo järjestää myös norsujen esiintymisiä, jota ei edes haluttu mennä katsomaan. Osa norsuista oli opetettu maalaamaan, joka on tosi suosittua turistien keskuudessa myös täällä Thaimaassa. Usein norsut saadaan oppimaan näitä temppuja julman kouluttamisen tuloksena. Norsu alistetaan pelon avulla, jonka jälkeen sille on helppo opettaa temppuja. Suosittu tapa on sulkea ne jo poikasena pieneen häkkiin, jossa niitä pahoinpidellään. Tästä syntynyttä pelkotilaa ja alistuneisuutta pidetään yllä kouluttajilla usein nähtävien terävien keppien avulla. Kepit löytyivät myös Singaporen eläintarhan kouluttajilta.

Sen sijaan, että Singaporenkin eläintarhassa olisi viisi miljoonaa eri eläinlajia, voisi siellä olla vaikka ihan muutama tarkkaan valittu laji, joilla olisi sitten paljon tilaa liikkua. Eläintarhoihin ei pitäisi sulkea sellaisia lajeja, joille ei voida tarjota tarpeeksi hyviä elinolosuhteita. Singaporen eläintarhan fokus taitaa olla söpöjen eläinten esittelemisessä, eikä se niinkään pyri kouluttamaan kävijöitä eläinsuojelutyöstä, kuten esimerkiksi Korkeasaari. En tiennyt itkeä vaiko nauraa, kun näin kuinka kiinalaisvanhemmat esittelivat ensin lapsilleen kivoja ankkoja, ja välittömästi sen jälkeen marssittivat lapsosensa suoraan KFC:hen syömään. Eläintarha julistaa ylpeänä, että sen Kentucky Fried Chickenin avasi yksi puiston kuuluisista orankeista (joka muuten on kasvissyöjä).

Eläintarhojen sijaan suosikaa mielummin eettisempiä vaihtoehtoja, kuten Thaimaan Elephant Nature Parkia! Ihana paikka, josta olen kirjoittanut enemmän täällä.


💜 EMMI





  • Share:

You Might Also Like

0 kommenttia

Jätä kommentti <3