My Son: Vietnamin oma Mini Angkor Wat - Menolippu Balille - matkablogi

My Son: Vietnamin oma Mini Angkor Wat

By EmminMenolippuBalille - heinäkuuta 30, 2019


Teimme päiväretken My Sonin temppelialueelle Hoi Anista käsin, josta paikan päälle ajaa noin tunnin. Kyseessä on Unescon suojelema rauniokaupunki, jonka kukoistus sijoittui vuosien 300 - 1300 välille. Muinainen champa-imperiumi rakennutti kokonaisuuden, joka koostuu pääasiallisesti hindulaisista temppeleistä. Champat käyttivät temppelialuetta suurimmaksi osaksi jumalien palvontapaikkana, mutta arkeologit ovat löytäneet alueelta myös hautoja, joiden epäillään kuuluneen hallitsijoille.











My Sonissa pääsee kanavoimaan sisäistä Indiana Jonesiaan ihan mukavasti, mutta Angkorissa vieraillut saattaa pettyä. My Son kärsi pahasti Vietnamin sodassa - oppaamme kertoi amerikkalaisten pommittaneen paikan matalaksi noin viikossa. Alueella on edelleen runsaasti pommien aiheuttamia kuoppia ja luodinreikiä raunioiden seinissä. Rakennuksia on alueella noin parikymmentä. Alun perin niitä on löydetty yli 70, mutta vain osa selvisi sodasta.

Jäljelle jääneet temppelit ovat suhteellisen hyväkuntoisia raunioita, sillä niitä pyritään entisöimään jatkuvasti. Joitan patsaita ja koristeita on ilmeisesti aikojen saatossa lähtenyt varkaiden mukaan, sillä osassa seiniä näkyy selkeitä tyhjiä kohtia. Nähtävillä on kuitenkin vielä runsaasti vaikuttavia muinaisia koristeluja, kuten käärmeitä, elefantteja tai pappeja esittäviä kaiverruksia ja patsaita.







Varasimme retken hotellimme kautta, johon kuului kuljetus bussilla, pääsyliput, opas ja paluu bussin + veneen yhdistelmällä. Alue sijaitsee niin lähellä Hoi Ania, että paikalle pääsee hyvin vaikkapa taksilla tai omalla skootterillakin. Suosituin aika vierailla alueella on ilta, jolloin järjestetään runsaasti auringonlaskukierroksia. Teki mieli itsekin nähdä alue auringonlaskun aikaan, mutta hostimme varoitti väenpaljoudesta, joten valitsimme retken, joka päättyisi ennen sitä. Suosittelen kyllä ajoittamaan vierailun iltapäivälle ruuhkien välttämiseksi, jos kuumuus ei häiritse. Kannattaa ottaa reilusti vettä mukaan, sillä käveltävää kertyy jonkin verran. Alueelta löytyy muutama pieni kioski, joiden valikoima ei ole kummoinen.

Itse temppelit ovat melko yksinkertaiset: tyypillisesti rakennuksen katot ovat paksut ja korkeat, eikä niissä tai seinissä ole ikkunoita. Pimeys takasi papille parhaat olosuhteet kommunikoida jumalten kanssa. Usein temppeleiden sisältä löytyi vain yksinkertainen kivinen penkki.













My Sonin rauniot tekivät kaikesta huolimatta vaikutuksen koskettavalla historiallaan. Tunnelma on uneliaan rauhallinen ja turisteja on suhteellisen vähän. Raunioiden keskellä pääsee aistimaan hiukan sitä muinaista maailmaa, joka viidakon sisään on joskus kätkeytynyt.


💜 EMMI




  • Share:

You Might Also Like

10 kommenttia

  1. On niin surullista kun sodissa pommitetaan hetkessä hajalle historiallisia kohteita joita on varjeltu satoja ja tuhansiakin vuosia. Näyttää kuitenkin
    vieläkin käymisen arvoiselta kohteelta.

    VastaaPoista
  2. jaanaandteemutravels / Jaana6. elokuuta 2019 klo 9.10

    Kiva nähdä täältäkin kuvia ja tarinoita. Itse jätettiin aikoinaan väliin kun oltiin juuri tultu Vietnamiin mahtavasta ja upeasta Angkorista ja tuntui ettei niiden jälkeen enää jaksanut innostua temppeleistä. Lisäksi meitä varoiteltiin skootterilla sinne menemisestä, huhupuheiden mukaan rikkovat parkkiin jätettyjä mopoja jotta saavat sitten rahaa vasten korjata niitä. Tiedä sitten oliko totta vai ei kun ei tosiaan itse paikalla käyty. Toivottavasti on vain huhupuhetta.

    VastaaPoista
  3. Oh wau, mikä paikka! :) Vietnamissa kävin useita vuosia sitten ja tämä pitää laittaa korvantaakse muistiin jos sinne palaan. Kävin angkoreilla kaksi kertaa ja ne tekivät vaikutuksen. Jos tämä on vähemmän ruuhkainen niin varmasti olisi minun paikkani. :)

    VastaaPoista
  4. My Son näyttää tosi mielenkiintoiselta paikalta! Ihanaa eksotiikkaa näissä kuvissa.
    Tämä täytyy ehdottomasti laittaa muistiin, sillä Vietnamin reissu on kolkutellut takaraivossa jo pidemmän aikaa ja My Son olisi sillä matkalla nähtävä :)

    VastaaPoista
  5. My Sonin vertailu Angkoriin on ehkä vähän epäreilua. Kiva paikka tuo kuitenkin on. Kävimme Da Nangista käsin siellä pienellä piipahduksella muutama viikko sitten. Arvoimme pitkään Ba Na Hillsin ja My Sonin välillä ja lopulta My Son voitti. Tykkäämme tällaisista temppelinraunioista todella paljon, eikä siksi My Sonkaan ollut pettymys. Todella vähän oli turisteja. Synkät pilvet vähän säikäyttivät, mutta lopulta sadetta ei sitten tullutkaan.

    VastaaPoista
  6. Wau, näyttää tosi kauniille ja levolliselle paikalle! Multa on mennyt tämä jotenkin ihan ohi Vietnamissa käydessä. Angorissa olen vieraillut ja se jätti kyllä hiljaiseksi upeudellaan.

    VastaaPoista
  7. Näin Angkor Watin kokematta vaikuttaa kyllä tosi upealta paikalta! Tosi sääli kyllä mitä historiaa on sodan takia menetetty, mutta hyvä että jotain on jäljellä kuitenkin ��

    VastaaPoista
  8. Nyt vähän harmittaa, kun tämä on jäänyt meidän Hoi Anin matkoilla näkemättä. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  9. Onpas hienon näköinen paikka! Tässä juuri suunnittelen vierailua Angkoriin vuoden vaihteessa, mutta jos joskus matkustan Hoi Aniin (joka on kyllä bucket listalla) pitää tuo My Son ehdottomasti käydä katsomassa.

    VastaaPoista
  10. My Son vaikuttaa todella hienolta kohteelta. Me emme yleensä pidä väenpaljoudesta yhteen, jonka vuoksi iltapäivä My Sonissa vaikuttaa siinäkin mielessä todella hyvältä verrattuna moneen muuhun nähtävyyteen.

    VastaaPoista

Jätä kommentti <3