10 kysymystä Balilla asumisesta - Menolippu Balille - matkablogi

10 kysymystä Balilla asumisesta

By EmminMenolippuBalille - tammikuuta 06, 2020



Balille muuttaminen on helppoa, mutta elämän järjestäminen melkein toiselle puolelle maapalloa haastavaa. Meidän suunnitelmat lähti unelmasta asua tropiikissa ja Balin vihreä saari tarjosi tähän loistavat puitteet. Emme olleet koskaan edes käyneet Balilla ennen muuttoa, mutta rakastuimme Indonesiaan edellisellä reissulla muutamaa vuotta aikaisemmin. Pian löysimme itsemme istumassa rannalla Canggussa kookospähkinät kädessä. Balin leppoisa elämäntyyli ja kuumankostea ilmasto sopivat meille täydellisesti ja tunsimme olevamme kuin kotonamme. Ubudissa keräsimme aamuisin banaanit ja papaijat pihan puusta, istuimme terassille syömään ja katselemaan takapihalta avautuvaa riisipeltoa.

Olemme saaneet paljon kysymyksiä Balille muuttamisesta, tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin:


1. Millainen hintataso Balilla on?

Suomalaisittain hyvinkin edullinen, tosin turistipaikoissa hinnat tietysti nousevat ja tinkiminen kuuluu asiaan. Paikallinen ruoka ja hedelmät voivat olla hyvinkin halpoja. Meille muodostui tiettyjä vakkariravintoloita, joissa annos saattoi maksaa 0,80 euroa. Majoitus voi maksaa mitä vaan 5 - 500 euron väliltä. Ahkeralla vertailulla ja etsimisellä yövyttiin kerran viiden tähden hotellissa 22 eurolla per yö. Ubudin vuokra-asuntomme maksoi 250 euroa kuukaudessa kun taas Seminyakin villamme 800 euroa kuukaudessa. Juomavettä kuluu tietysti paljon ja yleensä ostimme paikallisesta kioskista 20 litran vesitonkan, jota kävimme aina täyttämässä. Harvinaisemmat tuontituotteet, kuten juusto ja viinit ovat kalliita, mutta eipä niitä juuri kaivannutkaan, kun kaikkea muuta ihanaa on tarjolla. Balilla pystyy pärjäämään tosi vähällä, jos haluaa, mutta ihan ilman suunnitelmia ja rahaa ei kannata lähteä.



2. Miten pystyt keskittymään töihin?

Noh aina ei tosiaan ollut helppoa olla tehokas ja aikaansaava :D Freelancerina täytyy laatia aikataulu ja pysyä siinä, muuten töistä ei tule mitään. Joustin kuitenkin tarvittaessa ja jatkoin hommia illalla, jos päivällä piti lähteä vaikka surffaamaan. Ei liikaa suunnitelmallisuutta, leppoisa työskentelytapa ja joustavuus on avaimia tähänkin asiaan. Yritin aloittaa aamut pienellä joogasessiolla, mutta aika usein istuin vain hetken kahvikupin kanssa terassilla ennen töitä.

3. Mikä on paras tapa liikkua?

Me käytettiin omaa skootteria ja Bluebird-appia lähes kaikkeen liikkumiseen. Skootterilla ajaminen oli kyllä usein aika vaarallista, joten pyrittiin myös kävelemään paljon. Paikalliset ei oikein tykkää kyytisovelluksista, kuten Grab (Kaakkois-Aasian Uber), sillä ne vievät kuulemma paikallisten taksikuskien työt. Me koimme Grabin ja Bluebirdin palvelut turvallisemmiksi vaihtoehdoiksi, sillä niitä käyttämällä ei tarvitse riidellä hinnasta kuskin kanssa, vaan matkan voi maksaa suoraan sovelluksella. Pidemmille retkille vuokrattiin yksityinen auto ja kuski. Olen hukannut ihanan kuskimme Ketutin yhteystiedot, mutta muistaakseni löysin hänet Tripadvisorista. Päiväretki pohjoisen vesiputouksille maksoi noi 40 euroa.



4. Onko Balilla turvallista?

Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaaksi kutsutulla alueella, jolla esiintyy runsaasti maanjäristyksiä. Mount Agung -tulivuori on aktiivisessa tilassa ja purkautui meidänkin aikana. Mitään vaaraa ei tästä kuitenkaan koitunut. Saatiin kokea aika monta pientä maanjäristystä ja yksi todella iso, jonka jälkimaininkeja korjataan Lombokilla edelleen. Naarmut ja haavat paranevat todella hitaasti ja tulehtuvat helposti. Vesijohtovedestä voi saada tauteja, joten suihkussa kannattaa olla tarkkana, ettei vettä joudu suuhun. Kulkukoirissa esiintyy rabiesta, joten sairaalaan pitää hakeutua välittömästi, jos saa pureman. Balin suurin vaara on kuitenkin liikenne. Skoottereita ja autoja on todella paljon, eikä liikennesääntöjä ole tai niitä ei noudateta. Kokemattoman kuskin ei kannata lähteä Balilla liikenteeseen itsekseen.





5. Onko Balilla paratiisirantoja?

On ja ei. Itse koin, ettei Balin rannat vedä vertoja vaikkapa Thaimaan pikkusaarten rannoille, jossa olen päässyt lähimmäksi paratiisiranta-fiilistä. Balin länsirannan hiekka saattaa olla tosi tummaa (johtuen tulivuoresta), vesi aika roskaisaa ja usein täynnä porukkaa. Paratiisirantojen perässä en ehkä Balille lähtisi. Suuntaa sen sijaan naapuriin Gili saarille. En ole koskaan uinut yhtä kirkkaassa vedessä kuin Gili Airilla.



6. Tarvitseeko Balille viisumia?

Suomalainen matkustaja tarvitsee Balille viisumin, jos matka kestää yli 30 päivää. Meidän kokemuksia viisumin uusimisesta löytyy esim. täältä.

7. Millainen Bali on sadekaudella?

Balin sadekausi ulottuu talvikuukausille suunnilleen lokakuusta maaliskuulle. Usein sateet ajoittuvat yölle ja kuurot voivat olla aika rajujakin. Muistan muutamankin yön, jolloin ukkosti ja satoi sellaisella voimalla, että en saanut nukutuksi siltä meteliltä. Kuurot menevät ohi yleensä yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin.



8. Mikä oli suosikkialueenne asua?

Varmaan Ubud. Asuimme hiukan syrjässä keskustan väenpaljoudesta, riisipeltojen ja hedelmäpuiden keskellä, parin ihanan vegeravintolan lähellä. Ubudissa parasta oli se tunne kuin asuisi viidakon keskellä, mutta halutessaan pääsi nopeasti keskustaan ostoksille tai syömään johonkin monista loistavista ravintoloista tai kahviloista. Täällä ollessa käytiin kliseisesti myös paljon joogassa. Valittiin studio, jonka ikkunasta näkyi Mount Agung-tulivuori. Ei siis valittamista.





9. Miksi valitsitte juuri Balin?

Päätettiin aloittaa meidän pitkä irtiotto Balilta, sillä oletettiin sen olevan helppo ja leppoisa kohde aloittaa Aasian kiertue. Se on helposti lähestyttävä kulttuurinsa puolesta, luonto on kaunista, rannalle pääsee halutessaan, edullinen, turvallinen ja aina lämmintä. Balilla voi tehdä paljon muutakin kuin surffata, joogata, bilettää ja syödä. Löytyy kokkauskurssia, maalausta, luontoretkiä, sukellusta, snorklausta, kulttuuria, vaellusta, spa-hoitoja, hierontaa, opastettuja kierroksia jne. Pidemmällä matkalla kalenteria ei tarvitse onneksi ahdata ihan täyteen ohjelmaa ja joskus ajanvietteeksi riittää pelkkä riippumatossa lueskelu.







10. Millasta ruokaa Balilla syödään?

Balilainen ruoka on hiukan erilaista kuin indonesialainen osittain varmasti siksi, että balilaiset ovat hinduja ja indonesialaiset pääsääntöisesti muslimeja. Lihaa emme kuitenkaan juuri syöneet, paitsi Heikki satunnaisesti satay-vartaita. Satay on tosi tyypillinen ruoka, jota saa joka kadunkulmasta ja tarkoittaa siis lihavarrasta maapähkinäkastikkeessa. Riisi on pääosassa monessa ruuassa ja jälkkäriksi syödään hedelmiä tai riisipohjaisia herkkuja. Nasi gorengia eli paistettua riisiä saa ihan kaikkialta. Goreng tarkoittaa siis paistettua, joten esim. mie goreng = paistetut nuudelit. Kasvisruokia on hyvin tarjolla etenkin Ubudissa ja Canggussa. Gado gado on oma suosikkini. Tästä salaatista löytyy tempehiä tai tofua, ituja ja vihreitä papuja upotettuna ihanaan maapähkinäkastikkeeseen. Balilainen ruoka ei mielestäni ole tulista, kuten vaikka Thaimaassa. Hedelmät on ehdottomasti yksi parhaista asioista syödä Balilla. Ostimme usein torilta lähemmäs kymmenen kiloa kerralla erilaisia hedelmiä maisteltaviksi. Meidän suosikkeja oli salakit eli snakefruitit (tälle ei taida olla suomenkielistä käännöstä) kuvassa alhaalla vasemmalla ja jackfruitit eli jakkihedelmät.





💜 Emmi







  • Share:

You Might Also Like

3 kommenttia

  1. Ajatuksena kyllä olisi todella kiehtovaa muuttaa pidemmäksi aikaa Kaakkois-Aasiaan. Omat työt ovat jossain määrin kuitenkin paikkaan sidottuja, joten ihan helposti se ei onnistuisi. Toivottavasti kuitenkin jonain päivänä; harvoin kuulee, että kukaan sitä ratkaisu jälkikäteen katuisi.

    VastaaPoista
  2. Olemme vaimoni kanssa reissanneet aika paljon, ja nyt olimme vaimoni kanssa kokeilemassa muualla asumista...asuttiin ja yritettiin puolitoista vuotta ihan tuossa lähellä...eli Teneriffalla...palasimme sieltä viime kesänä (2020) kun tämä korona matkustus helpotti....Nyt on kovasti yritetty laittaa rahaa talteen, ja ottaa vastaan kaikki mahdollinen työ mitä ikinä sitten tarjotaankaan...JA...kunhan tämä korona helpottuu ja matkustaminen on taas turvallisempaa ( rokotokset hoidettu), niin on tarkoitus lähteä kokeilemaan onnea Malediiveille...jossa olisi tarkoitus sitten olla, asua ja yrittää nyt ainakin se 2-3 vuotta....Työpaikka on jo periaatteessa katsottu molemmille, asiakirjatkin on valmiudessa, ja nyt vaan odotetaan, ja kytätään lentoja...

    VastaaPoista
  3. Nyt asun jo ulkosuomalaisena muualla euroopassa, Bali on houkutellut aina. Eniten kiinnostaa miten ja mistä kautta viisumin ja työluvan voi hankkia?

    VastaaPoista

Jätä kommentti <3