Bucketlist Matkakohteet: Gili-saaret, Indonesia - Menolippu Balille - matkablogi

Bucketlist Matkakohteet: Gili-saaret, Indonesia

By EmminMenolippuBalille - tammikuuta 26, 2018

Gili-saaret, ah! 🌴 Gilit muodostuvat kolmesta pienestä saaresta Balin edustalla ja ne tuntuvat olevan monen suosikkeja rantaparatiisipaikoista. Eikä turhaan, sillä  Gileiltä löytyy juuri sellaista leppoisan ihanaa paratiisisaarimeininkiä, jota moni Balilta etsii. Sukeltamista koralliriutoilla, snorklailua, karkkiturkoosin väristä vettä ja valkoista hiekkaa.


* Päivitys elokuussa 2018! Meidän uusimmalle Gili-reissulle osui voimakas maanjäristys, jonka takia saaret ovat suljettuna turisteilta 5.8 ainakin muutaman viikon, ellei kuukauden. Meidän hotelli jäi sellaiseen kuntoon, että kaikki on rakennettava uudestaan. Reissua suunnittelevan olisikin hyvä muistaa, että Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla, jossa tapahtuu 90 % maailman maanjäristyksistä. Meidän kokemus oli hurja, eikä koskaan voi tietää, milloin järisee uudestaan kunnolla. Siitä huolimatta ollaan kyllä menossa takaisin, eikä kenenkään kannata sen takia jättää matkaa tekemättä. Varoivaisuutta kannattaa noudattaa ja painaa mieleen nopeat poistumisreitit, jos olet sisällä sellaisessa rakennuksessa, joka ei välttämättä kestä. Tästä meidän tunnelmia maanjäristyksen jälkeen.

Gilit sijaitsevat Lombok-saaren edustalla puolentoista tunnin pikavenematkan päässä Balilta. Saaret ovat nimeltään Gili Trawangan, Gili Meno ja Gili Air. Mihin kolmesta Gili-saaresta sitten kannattaa suunnata? Kaikki kolme saarta ovat helppoja, rentoja ja pieniä. Autoja tai moottoripyöriä ei saarilla ole, mutta niiden ympäri kävelee tai pyöräilee suhteellisen nopeasti.


Gili Trawangan on saarista suurin ja bilesaaren maineessa. Trawanganilta löytyy myös eniten elämää, majoituksia, ravintoloita, kauppoja, kuppiloita, joogakouluja jne. niitä kaipaavalle. Yöelämä painottuu saaren itäpuolelle, rauhallisinta on pohjoispuolella. Saaren länsipuolelle voi mennä ihailemaan auringonlaskua johonkin lukuisista auringonlaskubaareista. Joidenkin mielestä bilettävän aussinuorison määrä on jo mennyt liiallisuuksiin, ja tällöin kannattaakin suunnata eteenpäin Gilien pienemmille saarille.

Gili Meno on meiningiltään rauhallisin. Menolta löytyy monen mielestä saariryhmän kiistattomasti upein ranta: hiekka on täydellisen valkoista ja meri kirkkaan turkoosia. Saarella ei ole juurikaan sen ihmeellisempää tekemistä kuin lepäily, snorklailu ja meditointi, joten se sopiikin täydellisesti varpaat hiekkaan -hermolomailuun sellaiselle, joka ei bileitä kaipaa. 

Gili Air sijaitsee lähimpänä Lombokia ja se sijoittuu johonkin Gili Trawanganin ja Gili Menon väliin tunnelmansa puolesta. Palveluita saarelta löytyy enemmän kuin Gili Menolta. Gili Airilta löytyy vilkkaamman meiningin lisäksi myös rauhaa ja leppoisuutta, joten se on monen suosikki, myös itseni. Huikeat rannat, joka snorklausreissulla näkee merikilpikonnia ja meri on kuin lämpimässä kylvyssä.

Kaikkien kolmen saaren parhaat rannat löytyvät niiden itäpuolelta, yleensä läheltä kaakkoiskulmaa. Paras aika matkustaa Gili-saarille on kuiva kausi kesä–syyskuussa. Sadekausi alkaa loka–marraskuussa ja jatkuu huhtikuulle saakka.


Sukeltaminen Gili-saarilla

Gili Trawanganilla ja Gili Airilta löytyy sukelluskeskuksia, jotka järjestävät sukelluksia aika pitkälti samoissa kohteissa, joten sen ei ole niin väliä kummalta saarelta lähdet. Gili-saarten vesissä asustelee erityisen paljon merikilpikonnia, joista suurimmat voivat kasvaa jopa kaksimetrisiksi. Vesi on kirkasta ja näkyvyys on hyvä. Veden lämpötila pysyttelee noin 30 asteessa. Virtaukset ovat melko voimakkaat saarten edustalla. PADI-sukellusfirmoja on useita, ja kursseja löytyy kaikentasoisille sukeltajille. Esim. Gili Airin edustalla pääsee tutkimaan meren pohjassa makaavaa japanilaista hylkyä toisen maailmansodan ajalta.

Suosittelen Manta Dive -sukelluskeskusta! Loistavat oppaat ja aivan huikea porukka :) Pubivisaan kannattaa myös osallistua, terkkuja meidän voitokkaalta tiimiltä, America first, Finland second :D

Sukeltaminen on must Gileillä, sen verran kirkasta vettä ja nähtävää saarten edustalla on. Gili-saaria voisi varmaan parhaiten kuvailla sanalla leppoisa. Kaikkein levottomimmilla saattaa olla jopa vaikeuksia löytää virikkeitä päiväänsä. Ajankululla tai viikonpäivillä ei ole väliä, ja päivää rytmittävät lähinnä ruoka-ajat. Gileille menemme chillailemaan. Puhelimet ja läppärit saavat jäädä majapaikkaan - meidät löytää rannalta.


💜 Emmi  • Share:

You Might Also Like

0 kommenttia

Jätä kommentti <3