Historiallinen Hoi An on Keski-Vietnamin helmi - Menolippu Balille - matkablogi

Historiallinen Hoi An on Keski-Vietnamin helmi

By EmminMenolippuBalille - huhtikuuta 13, 2019

Sanottiin pari päivää sitten heipat meidän Da Nangin asunnolle (ei tule ikävä muurahaisia, eikä keskipäivän paahtavaa kuumuutta), pakattiin kamamme ja siirryttiin muutama kilometri etelämmäs Hoi Anin kaupunkiin. Vietettiin sitä ennen iltaa uusien ystäviemme kanssa, jotka eivät olleet juuri lämmenneet Hoi Anille. Kuulemma liikaa turisteja ja kaikki on kallista, joten he viihtyvät Da Nangissa paremmin. Uudet ystävämme ovat muuten kotoisin Mongoliasta ja Mauritiukselta. En ole aiemmin tavannut ketään noista maista ja naureskeltiin, että kerrankin Suomi on väkiluvultaan suurin maa jossain porukassa.

Oltiin käväisty Hoi Anissa halpojen kasvohoitojen perässä (:D) päivän verran Da Nangista, mutta ei siinä ajassa ehtinyt mitään näkemään. Nyt meillä on kaksi viikkoa aikaa tutustua tähän UNESCO:n maailmanperintökohteeseen kunnolla. Pastellinsävyinen vanhakaupunki on äärimmäisen suloinen, viehättävällä tavalla ränsistynyt ranskalaishenkinen kortteli, jossa nähtävää riittää. Koko alue henkii ihan mieletöntä vanhan ajan tunnelmaa. Vastaan tulee myös erilaisia kiinnostavia temppeleitä ja kaunis katettu japanilainen silta. Iltaisin alueen täyttävät tuhannet värikkäät lyhdyt ja olo on kuin sadusta. Hoi An on myös tällaisen historianörtin paratiisi, sillä kaupungin menneisyys ulottuu pitkälle. Se toimi satamakaupunkina jo 200 eaa ja aikojen saatossa siitä tuli yksi Kaakkois-Aasian tärkeimmistä kauppapaikoista.













Hoi Anista sanotaankin, että se on Vietnamin kaunein kaupunki.

Meillä on Hoi Anissa meidän reissuaikatauluun nähden tavallista vähemmän aikaa, joten tällä kertaa laadittiin alustava suunnitelma tekemisistä ja joitain vinkkejä Hoi Aniin:



Vanhan kaupungin tunnelmalliset kujat

Tämä nyt on itsestäänselvyys. Olemme käyneet useampana iltana ihastelemassa lyhtyjä ja pikkukujien tunnelmaa, eikä siihen tunnu kyllästyvän koskaan. Oli ihanaa istua tunnelmalliseen joenvarsiravintolaan hetkeksi katselemaan, kuinka lyhdyin koristellut pikkulaivat lipuivat jokea pitkin. Turistejakin tuntui olevan vähemmän kuin yleensä. Suoritettiin viimeksi osa pakollisista tuliaisostoksista itsellemme ja ostimme noita ihania silkkilyhtyjä kotiin vietäväksi.












Räätälöidyt vaatteet


Hoi Anissa on valtavasti räätälipalveluja tarjoavia liikkeitä, josta saa teetettyä itselleen edullisesti juuri omien mittojen mukaan tehtyjä vaatteita. Innostuttiin suunnittelemaan itse vähän erikoisemmat luomukset ja marssittiin räätälille pelkkien piirrustuksien kanssa. Itse halusin teettää shortsihaalarin, sillä olen aina halunnut sellaisen, mutta mitkään peruskaupoissa myytävät eivät ikinä istu kunnolla. Nyt sain suunnitella siitä juuri sellaisen kuin halusin ja lopputuloksesta pitäisi tulla vähän japanilashenkinen. Heikki taas suunnitteli aika erikoisen paidan, jollaista ei taatusti tule kellään muulla vastaan. Juttelimme räätälin kanssa varmaan tunnin, jotta kaikki yksityiskohdat menisivät oikein ja tänään menemme ensimmäiseen sovitukseen! Räätäliä valitessa kannattaa kysellä hintoja muutamasta eri paikasta ja muistaa jälleen tinkiä. Itse valitsimme Ba Ri Tailor -liikkeen ihan vanhankaupungin edustalla.





Night Market


Rakastan Kaakkois-Aasian night marketteja! Heikki taas inhoaa, joten saan yleensä kierrellä näitä ihan rauhassa itsekseni. Hoi Anin night marketilla pääsee ihmettelemään tuttuun tapaan mitä erikoisempia ruokia, joita kannattaa maistella rohkeasti. Yksi oma suosikkini on riisipaperipitsa (20 000 dongia tai 0,80 euroa) tai paikallinen erikoisuus Cao Lau (yleensä possua, nuudelia ja yrttejä, mutta onnistuin löytämään vegeversion tofulla, 20 000 dongia tai 0,80 euroa. Tätä syön myös melkein joka aamu aamupalana) ja jälkkäriksi banaanipannari tai mangokakku (15 000 dongia tai 0,50 euroa). Vegeruokaa löytää helpoiten sanomalla 'chay' kasvis tai kasvissyöjä tai 'ang chay' kasvisruoka.











Pyöräretki riisipelloille


Oma hotellimme, kuten moni muukin täällä, tarjoaa ilmaiseksi polkupyöriä vieraidensa käyttöön. Pellot sijaitsevat ihan lyhyen pyöräily- tai kävelymatkan päässä, joten pienen lenkin ehtii helposti tekemään parissa tunnissa. Siirrytään myöhemmin asumaan hiukan maaseudummalle, riisipeltojen viereen, josta on sitten hyvä ajella katselemaan pelloilla makoilevia puhveleita. Peltojen välissä on ihanan rauhallista pyöräillä, sillä ainoat vastaantulijat ovat hymyileväiset viljelijät.













Rantapäivä


Hoi Anin keskustasta ei ole pitkä matka rannalle, joten jos aikaa jää, kannattaa ehdottomasti viettää myös yksi rento rantapäivä. Da Nangin rannat ovat kyllä mielestäni hiukan hienommat, mutta jos sinne asti ei ole aikaa lähteä, suuntaa Hidden Beachille! Sieltä löytyy myös pehmeää, valkoista hiekkaa ja turkoosia, lämmintä vettä.

My Son = Mini Angkor Wat


Hoi Anista järjestetään myös päiväretkiä lähistöllä sijaitselle My Sonin temppeliraunioille. Meiltä jäi Angkor Wat valitettavasti näkemättä, joten odotetaan innolla My Sonia. My Son oli tärkeä Champa-valtakunnan aikainen uskonnollinen keskus, jonka historia ajoittuu 300 - 1200 -luvun välille. Aikojen saatossa viidakko valtasi temppelialueen ja myöhemmin moni rakennus kärsi Vietnamin sodan pommituksissa. Jäljellä on suurimmaksi osaksi raunioita, mutta kuvien perusteella paikka vaikuttaa näyttävältä.

Vietnamilainen kahvi


Vietnam on kahvinystävän paratiisi. Istu iltapäivää yhdessä vanhankaupungin tunnelmallisista pikkukahviloista ja tilaa kookoskahvi. Vietnamilainen kahvi on maailmankuulua ja erittäin laadukasta. Kookoskahvia kannattaa maistaa, vaikka ei yleensä kahvista välittäisikään, sillä siinä vahvaan espressoon sekoitetaan yleensä itse tehtyä kookosjäätelöä. Ai että! Pakko lähteä kohta kahville. Muita erikoisuuksia ovat lisäksi kananmuna- tai avokadokahvi.



Loppuun vielä varoitus: porukkaa piisaa ja skoottereiden virta pistää pään pyörälle täälläkin. Onneksi sentään iltaisin vanhankaupungin kadut on pyhitetty kävelijöille, jolloin sinne ei skoottereilla ole asiaa. Turisteja on kuitenkin PALJON ja etenkin iltaisin vanhassakaupungissa käy sellainen kuhina, että heikompaa hirvittää. Myyjät juoksevat monta kadunväliä perässä, ja selfiekeppien väistelystä saisi oman urheilulajinsa. Tasaisin väliajoin täytyy pysähtyä vetämään henkeä johonkin rauhalliseen kuppilaan (jossa muuten jouduin taistelemaan pähkinöistä suurimman rotan kanssa, jonka olen ikinä nähnyt! Rotta sai pähkinät). Meininki tuntui tosin rauhoittuvan viikonloppua kohden, joka yllätti.

Nyt lähdetään ensimmäiseen sovitukseen räätälin luokse, jännää! Kirjoitellaan meidän kokemuksia vaatteiden teettämisestä Hoi Anissa pian, kunhan ensimmäiset tilaukset saadaan takaisin. Saatettiin ehkä innostua tilaamaan lisääkin...

💜 EMMI

















  • Share:

You Might Also Like

14 kommenttia

  1. Onpas kiva lueskella hyväntuulisia kokemuksia Hoi Anista. Me kävimme siellä kokkauskurssilla, mikä oli parasta Hoi Anin visiitillä. Mutta allekirjoitan kyllä tuon yleisen kommentin turistien valtavasta määrästä.

    Ps. Upeita iltakuvia lyhdyistä!

    VastaaPoista
  2. Me käytiin päiväretkellä Da Nangista käsin helmikuussa. Kaupunki oli todella söpö, mutta ihmismäärä kauhistutti jo keskellä päivää. Illalla, kun turisteja alkoi saapua bussilasteittain, lähdimme takaisin Da Nangiin. Ehkä Hoi Anille pitäisi antaa pidempi aika ja majoittua jossain syrjemmällä, että kaupunki pääsisi vähän paremmin oikeuksiinsa. Mekin vain tykästyttiin Da Nangiin niin paljon, ettei haluttu antaa enempää aikaa Hoi Anille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me majoituttiin muutaman kilometrin päähän keskustasta, hiljaiseen villaan joen rannalla juuri siksi, että tarvittaessa pääsee ihmismäärää pakoon omaan rauhaan :) Tällä tavalla Hoi An toimi oikein mainiosti!

      Poista
  3. Hoi Anissa käyneenä lukiessa ihmettelin eikö tekstissä tule esille suuri turistien määrä, mutta olihan se siellä lopussa varoituksena �� hieno paikka tosiaan, mutta iltaisin voi olla hyvinkin täyttä vanhoilla kaduilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se ihmismäärä yllättää vaikka kuinka olisi varautunut ja syö kyllä valitettavasti tunnelmaa :/

      Poista
  4. Tässä olikin monta mielenkiintoista juttua. Lyhdyt näyttivät kauniilta ja kahvi vähintäänkin erikoiselta. Uskon, että hyvää oli.

    Ehdottomasti kannattaa teettää vaatteita tuolla. Itsekin haaveilen kunnollisen bleiserin teettämisestä, kun kaupan versiot ovat joko liian kapeita käsistä ja hartioista tai liian leveitä vyötäröltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bleiserin teettäminen olisikin tosi hyvä idea, ne ei tosiaan istu koskaan kunnolla. Näin myös monen teettävän upeasti istuvia mekkoja ja talvitakkeja!

      Poista
  5. Tän kirjoituksen jälkeen haluaisin matkustaa Hoi Aniin saman tien! Kuulostaa ja näyttää juuri sellaiselta, mistä pitäisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa matkaa jos sinne päin päätät lähteä! Hoi An on upea, mutta niin se on valitettavasti monen muunkin mielestä :)

      Poista
  6. On ollut kiva lukea näitä Vietnamia koskevia juttuja, sillä se vaikuttaa oikein kivalta kohteelta. Tuleeko tuosta My Son -temppelialueesta erillinen postaus ja oliko se käymisen arvoinen paikka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. My Son temppelialue oli ihan mielenkiintoinen, mutta en ehkä ihan vain sitä varten matkustaisi paikalle. Voisin kirjoittaa siitä vielä oman postauksen :)

      Poista
  7. Super hyvin kirjoitettu! - Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

    VastaaPoista

Jätä kommentti <3