Ihana ja ihan hirveä Bali - Menolippu Balille - matkablogi

Ihana ja ihan hirveä Bali

By EmminMenolippuBalille - helmikuuta 02, 2019

Moni täällä Chiang Maissa on kysellyt meiltä Balista ja siellä asumisesta. Balin kuvaileminen lyhyesti on hankalaa, ja siellä viettämämme aika nostatti hyvin erilaisia tunteita laidasta laitaan. Vietettiin tällä matkalla neljä kuukautta Balilla. Melko pian ensi-innostuksen jälkeen huomattiin, ettei Bali ehkä olekaan aivan sitä, mitä siloitellut Instagram-kuvat antavat ymmärtää. Me viihdyttiin Balilla tiettyyn pisteeseen asti kyllä ja rakastuttiin joihinkin paikkoihin, mutta ei tämä saari ihan ongelmaton ole. Tässä tulee siis avautuminen Balilla asumisesta, jonka tarkoitus ei ole yleistää tai haukkua, vaan tuoda rehellisesti esille sen epäkohtia.

Balia pidetään turistirysänä, jota se varmasti onkin. Turistien määrä on ihan älytön, joka vaikuttaa kaikkeen tekemiseen saarella. Jotkut sanovat, että turismi kuuluu balilaiseen kulttuuriin. Jotkut taas pitävät Balia epäaitona, sillä kaikki tuntuu olevan tehty turisteja varten. Väkisinkin tuntui ahdistavalta istua trendikahvilassa syömässä annosta, joka maksaa paikallisen päiväpalkan verran ja samalla katsoa, kuinka viereisen hökkelikylän lapset leikkivät löytämällään muovipullolla. Turismi elättää ison osan saaren asukkaista ja joka toinen vastaantulija tuntuu olevan valmis myymään sinulle tuotteitaan tai palveluitaan. Turisteja on tietyillä alueilla selvästi enemmän kuin paikallisia. Turistien määrä on jopa niin älytön, ettei meressä usein mahtunut surffaamaan. Surffaamisen sijaan piti keskittyä siihen, ettei törmää muihin. Lisäksi surffatessa jalkoihin kietoutuvat verkot ja muu roska.





Balilaisiin on vaikea tutustua, sillä usein tuntui siltä, ettei meistä oltu kiinnostuneita ihmisinä. Turistit nähdään keinona lypsää rahaa. Toki kaikki balilaiset eivät ole tällaisia, me emme vain onnistuneet tapaamaan ketään, joka ei olisi halunnut hyötyä meistä. Tämä on tietysti tosi ymmärrettävää, sillä turistit ovat monelle keino elättää perheensä. Mekin olisimme varmasti voineet yrittää enemmän, mutta lopulta väsyimme jatkuviin vedätysyrityksiin, huuteluun, painostamiseen ja syyllistämiseen, jos et ostanut mitään.

Tämä nousi erityisesti esille viime elokuun maanjäristyksen jälkeen. Järistyksen jälkeen yritimme kiireesti poistua Gili-saarilta, sillä jälkijäristysten mahdollisuus oli vielä olemassa, hotellimme oli tuhoutunut ja saarella kierteli aseistettuja rosvojoukkoja ryöstelemässä ihmisiä. Meitä käytettiin surutta hyväksi vaatimalla kohtuuttomia maksuja kuljetuksista ensin veneellä pois saarelta ja myöhemmin kuljetuksesta lentokentälle. Paikallisten osalta tämän voi vielä jotenkin ymmärtää, sillä he olivat ehkä menettäneet kotinsa ja omaisuutensa järistyksessä, ja siinä tilanteessa olimme helppoa rahaa. Eniten tilanteessa järkytti viranomaisten, siis poliisin ja armeijan toiminta, sillä hekin kuljettivat ihmisiä pois paikalta maksusta. Kyytiin pääsivät vain ne, jotka maksoivat eniten. Tämä jätti todella ikävän maun ja ison varjon Balin ylle. Kaikki siinä kaaoksessa tapaamamme turistit vannoivat, etteivät enää ikinä palaa Balille.

Roskat, etenkin muovit ovat valtava ongelma. Viime vuoden alussa Balille julistettiin hätätila roskaisten rantojen takia. Rannat täyttyvät muovista heti, jos niitä ei joka päivä siivoa. Saaren jätehuolto ei toimi ja sitä kuormittavat entisestään miljoonat turistit. Paikalliset eivät ole tässä asiassa turisteja parempia - näimme useamman kerran, kuinka roskia dumpattiin surutta suoraan mereen tai metsään ja tämä toistuu kuulemma päivittäin. Indonesia onkin Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin merijätteen tuottaja. Merten kunto on jo aiheuttanut peruuttamattomia tuhoja koralleissa ja muissa merieläimissä. Esimerkiksi Sanur oli ennen yksi suuri riutta, mutta tänä päivänä sen korallit ovat tuhoutuneet kokonaan. Sanurin rantojen sanotaan olevan Balin parhaimpia, mutta iso osa niistä muistutti allaolevaa kuvaa. Esimerkiksi Thaimaan pikkusaarten rannat pesee Balin helposti 6 - 0. Toivottavasti Sanuria vastapäätä sijaitseva Nusa Penida ei ole seuraavana vuorossa. Keskusteltiin aiheesta Penidalla toimivien sukellusyrittäjäíen kanssa ja he pelkäävät nyt jo pahinta. Laivaliikenne Penidan saarelle on todella vilkasta ja saanut jo aikaan peruuttamattomia tuhoja.

Ranta Balilla

Ranta Koh Phanganilla

Liikenne on vielä ihan oma murheensa. Hullut ruuhkat sulkevat kokonaisia katuja ja kymmenen kilometrin matka kestää tunnin. Autoista puolet tuntuu olevan takseja. Viimeisen viikon kuljin Seminyakissa kuulokkeet tai korvatulpat korvissa, sillä taksit tööttäävät kävelevälle turistille tauotta letkassa. Lakkasimme käyttämästä paikallisia takseja, sillä niistä jokainen yritti vedättää ja osa oli jopa aggressiivisia. Kerrankin meidät jätettiin kauas määränpäästämme keskelle ei mitään, sillä emme suostuneet maksamaan kymmenkertaista hintaa matkasta. Omalla skootterilla ajaminen oli riski ja jouduimme muutamaan läheltä piti -tilanteeseen, jossa olisi voinut käydä huonosti. Lopulta kävelimme paljon, mutta aina ei kapealla jalkakäytävälläkään ole turvassa, sillä skootterit oikaisevat ruuhkia usein ajamalla surutta jalankulkijoiden kaistalla. Jalkakäytäviä ei myökään kaikkialla edes ole, joten joskus oli turvallisempaa liikkua liikenteen seassa skootterilla.

Nähtäväksi jää, kuinka kauan turistit haluavat saarelle vielä tulla, ellei jäteongelmaa aleta ottaa tosissaan. Näillä näkymin me ei palata enää Balille, mutta päätös ei johdu pelkästään Balin ongelmista. Maailmassa on paljon muitakin upeita paikkoja nähtävänä ja halutaan antaa Balille hengähdystauko. Olen silti iloinen ja kiitollinen siitä ajasta, joka saatiin Balilla viettää. Meillä on Balilta niin paljon positiivisia muistoja, ettemme kadu tippaakaan sinne lähtemistä. Koettiin paljon huikean upeita juttuja, nähtiin mielettömiä paikkoja ja tavattiin supermukavia ihmisiä, jotka jäävät mieleen korvaamattomina muistoina. Kiitos Bali!



💜 EMMI



  • Share:

You Might Also Like

15 kommenttia

  1. Onpa surullista :( Vierailin Balilla viitisen vuotta sitten ja silloin sain siitä aika erilaisen kuvan. Toki Kutalla meno oli aika kammottavaa jo silloin, mutta muut vierailemani paikat Seminyak, Ubud ja Nusa Lembongan olivat oikein paljon mieleeni. Viime vuosina Balista on kyllä tullut todellinen somekohde, ja tuntuu kuin saari olisi yhtä trendikuppilaa ja acai bowlia kun Instagramia selaa! Mietin palaavani Balille tänä keväänä mutta valitsinkin toisen kohteen, tämä postaus vahvistaa että tuli ehkä tehtyä oikea päätös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viidessä vuodessa saari on varmasti ehtinyt muuttumaan paljon ja voin kuvitella, että silloin esim. Ubud oli varmasti miellyttävämpi! Ubud oli kyllä nytkin meidän top 3 paikkoja, mutta se ihmismäärä, huh huh. Oli ehkä ihan hyvä päätös antaa Balille nyt pieni hengähdystauko :)

      Poista
  2. On kyllä tosi samat fiilikset Balista! Oltiin siellä nyt epäonnisten sattumien takia viikko ja viihdyin ainoastaan villalla ja pohjois-balin kiertoajelulla.. Melkoinen saari siitä on tullut. Mun pitäisi myös kirjoittaa balista vielä ja selvittää tunteitani sitä kohtaan. Toi maanjäristyksen aiheuttama ahneus on ihan hirveetä.. En pysty kuvittelemaankaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama mulla, Seminyakissa parasta oli meidän villa ja retki pohjoiseen :) Ja toi koko maanjäristystilanne oli kyllä niin hirveä. Oltiin muutenkin säikkyjä sen jälkeen ja olo oli turvaton. Siihen päälle vielä se kohtelu, mikä saatiin kun yritettiin poistua. Varmasti siitä jäänyt pieni pelkotila vaikuttaa myös mun fiiliksiin Balista, mutta jos sullakin oli samanlaisia ajatuksia niin ei ne välttämättä johdukaan pelkästään siitä :)

      Poista
  3. Ikävältä kyllä kuulostaa. Erehdyin itse käymään Kutassa muutama vuosi sitten ja meno oli kyllä aika karseaa, vaikkei mitään ihan noin julkeaa ollutkaan. Jatkuvaan huuteluun meni tosi nopeasti hermo ja se muoviroskan määrä oli kyllä tosi kamalaa :(

    VastaaPoista
  4. Uskon, että maanjäristys (ja siitä seuranneet lieveilmiöt) on olleet raskas aika reissata! Tein viime vuonna itse Balin kierroksen aika lailla vältellen etelää, ja monet mainitsemistasi miinuspuolista jäivät kokematta. Kuta on kyllä kamala, siellä joskus pikaisesti käynyt

    VastaaPoista
  5. Olipa virkistävää lukea välillä tällainen mielipide Balista. Nuo ongelmat ovat kyllä kamalia, ja etenkin roskan määrä surettaa. Maanjäristyksen aikoihin matkustaminen on varmasti ollut aika rankka kokemus. Hurjaa, miten tuollaisista katastrofitilanteista nyhdetään kaikki hyöty irti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelen kovasti sitä, miten Baliblogit ovat aina vaan pullollaan ihanan täydellisiä kertomuksia Balista, eikä kovin moni mainitse sanallakaan niitä miinuksia. Itse olin tietoinen jonkinasteisesta roskaongelmasta ennen Balille menoa, mutta muu kyllä yllätti!

      Poista
  6. Voi surku! Google-kuvia katsoessa olen tonne menosta haaveillut, mutta noi roskameret ja turismin määrä kyllä masentaa aika paljon. Kiva kuitenkin nähdä ihan rehtejä postauksia eikä ainaisia super-zenejä poseerauksia (mukamas) tyhjällä rannalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha joo tyhjiä rantoja ei ainakaan Etelä-Bali ole nähnytkään :D

      Poista
  7. Monessa turistisoituneessa paikassa näitä negatiivisiä puolia varmasti riittää, toisaalta asia ei koskaan ole niin mustavalkoinen. Vaikka Balilla on toki omat ongelmansa, en ole koskaan kokenut niitä ylitsepääsemättömiksi - päinvastoin, paljon on ainakin omalla kohdallani ollut itsestäni kiinni löytää paikasta juuri ne itselle sopivat jutut ja arvostaa myös niitä hyviä puolia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin niin! :) en tosiaan kadu Balilla vietettyä aikaa ja aivan ihania muistoja sieltä on paljon. Balin ongelmat alkoivat olemaan itselle liikaa 4kk jälkeen mutta monia muita ne eivät varmasti olisi häirinneet. Nämä ongelmat eivät tosiaan ole ainutlaatuisia Balille, vaan toki niihin törmää kaikkialla, jossa on paljon turisteja. Bali tarvitsisi mielestäni pienen hengähdystauon, jotta esim roska-asia saataisiin järjestymään ja luonto elpymään

      Poista
  8. Kiitos kirjoituksesta! Bali on jäänyt mun sydämeen 6 vuotta sitten tehdyn vaihdon jälkeen. Silloin tuli asuttua mm. Canggun vihreiden peltojen keskellä, mutta oon ymmärtänyt, että se on muuttunut paljon sittemmin. Tuo roskien määrä suretti jo silloin. Haluan kuitenkin uskoa, että Balilla on vielä paljon ihania paikkoja. Huippuja muistoja esim. itärannikolta ja Pohjois-Balilta. Ja luonto on aivan mahtavaa��

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä kirjoituksesta, todella mielenkiintoinen. Olen itse lähtemässä ensi kesänä Balille, ensimmäistä kertaa ja kovin ristiriitaisin tuntein. Suunnitelmissa käydä Ubudissa, Canggussa, Gili T:llä ja Seminyakissa, koska haluan nähdä nämä suositut ja paljon hehkutetut kohteet, mutta samalla jännittää mitä siellä on vastassa vs. omat mielikuvat. Kai se kokeilemalla selviää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti lähteä avoimin mielin, sun kokemus voi tosiaan olla eri eri kuin mun! Gilit oli kyllä ihanat, suosittelen käymään myös Airilla. Ihanaa matkaa! <3

      Poista

Jätä kommentti <3